Vaak krijgen wij de vraag of overstappen op een andere zorgverzekering verstandig is. Als antwoord geven we vaak dat het afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je wel zou moeten overstappen en ook redenen waarom je dat niet zou moeten doen. Wel is het belangrijk om ieder jaar te checken of er geen voordeligere zorgverzekering is voor jou bij een andere zorgverzekeraar. Ieder jaar veranderen de premies namelijk bij zorgverzekeraars, dus het kan opeens voorkomen dat een andere zorgverzekering een stuk voordeliger is voor jou. Bovendien kan de zorg die je nodig hebt ook ieder jaar veranderen. Als je bijvoorbeeld weet dat je verstandskies volgend jaar getrokken moet worden, dan is het verstandig om daar rekening mee te houden als je je zorgverzekering afsluit. Je kan dan kijken of je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent.

Wat in ieder geval buiten kijf staat, is dat het zonde is om ieder jaar niet even rond te kijken op de website van zorgverzekeringbesparen.nl, om te zien welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past. Het is mogelijk om bij ons gebruik te maken van de zorgvergelijker waar alle zorgverzekeraars voor je op een rij staan, afhankelijk van de voorwaarden die je zelf kunt aangeven. Niet alleen kan dit je een hoop geld schelen jaarlijks, ook kan het zijn dat je er wat zorg betreft op vooruit gaat. Blijf dus niet ieder jaar blind vertrouwen houden in je huidige zorgverzekeraar, maar kijk zeker rond. Als dan blijkt dat de zorgverzekering bij die verzekeraar het beste bij je past, dan blijf je natuurlijk gewoon bij die zorgverzekeraar. Mocht een ander beter zijn, dan heb je de mogelijk om over te stappen op een andere zorgverzekering. Dit laatste hoeft overigens niet bij een andere zorgverzekeraar te zijn natuurlijk.

Wat moet je weten als je gaat overstappen op een andere zorgverzekering?

Er zijn een aantal dingen belangrijk om te weten, als je gaat overstappen op een andere zorgverzekering. Een van die dingen is bijvoorbeeld dat je maar één keer per jaar kunt overstappen. Als je op een gegeven moment je zorgverzekering hebt afgesloten, dan is het niet meer mogelijk om te veranderen. Je zult dan weer een jaar moeten wachten om opnieuw over te kunnen stappen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je er op tijd bij bent. Veel mensen vergeten namelijk vaak om te kijken naar hun zorgverzekering of stellen het heel lang uit. Uiteindelijk is de tijd dan te kort om je nog goed te verdiepen in welke zorgverzekering het beste bij je past. Zorg er daarom voor dat je vanaf 12 november voor je zelf gaat oriënteren op welke verzekering het beste bij je past en of je dus naar een andere zorgverzekering moet overstappen.

Overstappen Zorgverzekering 2020

Om over te stappen op een andere zorgverzekering moet je je vorige zorgverzekering hebben opgezegd. Over het algemeen is het zo dat, als je besluit om over te stappen en dat voor 31 december hebt gedaan, dat je nieuwe verzekeraar automatisch je zorgverzekering bij je oude zorgverzekeraar opzegt. Het is belangrijk dat je je zorgverzekering hebt opgezegd voor 31 december, anders zit je nog een jaar verbonden aan die zorgverzekering.

Wat zijn de uitzonderingen met overstappen?

Het is mogelijk om zelfs nog na 31 januari over te stappen op een andere zorgverzekering, maar dit is alleen zo in speciale gevallen. Een aantal zullen we voor je op een rij zetten. Je kunt na 31 januari nog overstappen als je:

– nog niet verzekerd bent op dat moment. Dit kan om verschillende redenen zijn natuurlijk. Bijvoorbeeld omdat je in mei 18 jaar wordt.

– als je gaat scheiden.

– als je uit het buitenland komt. Wie jaren in het buitenland heeft gewoond en halverwege het jaar besluit om weer terug te keren naar Nederland, die moet direct een basisverzekering afsluiten. Dit kan dan dus ook midden in het jaar.

– als je polisvoorwaarden zijn gewijzigd.

Naast deze gevallen zijn er nog tal van andere redenen waarom je later in het jaar nog zou mogen overstappen. Voor de mensen, die geen uitzondering vormen, is het belangrijk om tussen 12 november en 31 december een weloverwogen keuze te maken. Natuurlijk is het mogelijk om dit op een makkelijke manier te doen bij zorgverzekeringbesparen.nl. Bovendien zal dit je een hoop tijd schelen, aangezien het mogelijk is om bij ons verschillende zorgverzekeraars te vergelijken.