Ook voor studenten is het hebben van een zorgverzekering geen overbodige luxe, sterker nog, ook voor studenten is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Immers, ook als student kan je geconfronteerd worden met hoge ziektekosten. Het hoeft dan niet altijd te gaan om een ziekenhuisopname, ook de kosten voor een tandheelkundige behandeling kunnen aan de hoge kant zijn. Zelfs als slechts een gedeelte van de kosten voor een medische behandeling vergoed worden is het nog altijd een groot voordeel om goed verzekerd te zijn.

De zorgverzekering: het basispakket

De Nederlandse overheid bepaalt welke behandelingen er altijd vergoed moeten worden door de zorgverzekeraar. Dit vormt de basis van het basispakket, een zorgverzekering die dus voor iedereen in Nederland geldt. Naast dit basispakket kan je er als student voor kiezen om een extra aanvullende verzekering af te sluiten, zo ben je verzekerd van een uitgebreide dekking en heb je in de meeste gevallen recht op een hogere vergoeding voor bepaalde medische behandelingen, bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

De studentenverzekering 2020

De meeste verzekeringsmaatschappijen maken het voor studenten erg makkelijk door een speciale studentenverzekering aan te bieden als aanvullend pakket. Omdat student vaak gezonder zijn en gezonder leven doen zij relatief minder vaak een beroep op een vergoeding vanuit hun zorgverzekering, hierdoor kan de premie voor een studentenzorgverzekering laag blijven. Dat voordeel steek je dus mooi in je zak.

Gezond leven = korting

Veel zorgverzekeringen bieden een korting aan voor mensen die er een gezonde leefstijl op na houden. Zo kan je een kleine korting krijgen als je niet rookt of al geruime tijd bent gestopt. Gezond leven werkt trouwens altijd in je voordeel, het wordt wel een stuk aantrekkelijker als dat ook een lagere premie kan betekenen. Overigens bieden veel zorgverzekeraars ook korting indien de verzekeringspremie per jaar wordt betaald.

Ook verzekerd in het buitenland

Mocht je als student naar het buitenland gaan, op vakantie bijvoorbeeld, dan is het goed om te weten dat ook dan je zorgverzekering geldig is. Zo kan je zonder zorgen ook in het buitenland je laten behandelen als dat noodzakelijk is, denk bijvoorbeeld aan een plotseling opkomende kiespijn. Wel is het zo dat de vergoedingen voor behandelingen in het buitenland zijn gebaseerd op hetgeen in Nederland gebruikelijk is. Het kan dus voorkomen dat je zelf het verschil zal moeten bijbetalen. Is er echter sprake van een medische noodzaak dan zal dat gewoon vergoed worden.

Zorgtoeslag Studenten

Net als elke Nederlander hebben ook studenten recht op een zorgtoeslag. Vanaf het moment dat je 18 bent geworden en je inkomen is niet hoger dan € 26.316,= ontvang je de zorgtoeslag. Heb je een partner en is jullie gezamenlijk inkomen niet meer dan € 32.655 dan ontvang je ook de zorgtoeslag. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van je totale bruto inkomen, je persoonlijke situatie en de gegevens die bekend zijn bij de belastingdienst. De maximale hoogte van de zorgtoeslag bedraagt op dit moment voor mensen die samenwonen of gehuwd zijn € 170.00. Voor een alleenstaande is dit vastgesteld op maximaal € 88,=. De zorgtoeslag drukt de kosten voor een zorgverzekering en het is dus zeker de moeite waard om deze op tijd aan te vragen.