Vanwege een tegenvaller van 400 miljoen euro zal de zorgverzekering voor iedereen in 2018 met minimaal 30 euro(2,50 euro per maand) duurder worden, verwacht de directeur van zorgverzekeraar DSW, Chris Oomen. Achmea en CZ hadden al eerder aangegeven dat de kans groot is dat de zorgpremies omhooggaan.

Zorgverzekeraars krijgen geld binnen via premies en het zorgverzekeringsfonds. Via bijdragen van werkgevers en de rijksoverheid wordt de fonds gevuld. Nu blijkt dat zorgverzekeraars in 2016, 400 miljoen minder uit de zorgverzekeringfonds hebben gekregen dan werd ingeschat.
Volgens Chris Oomen was dit gat niet te voorzien. Chris Oomen hoopt eind September de DSW-premie bekend te maken. Volgens Oomen zijn er verschillende factoren waardoor de premies stijgen of dalen. “Maar bij de premievaststelling hebben we in ieder geval te maken met deze 30 euro. Die kunnen we niet wegpoetsen. Dat is een onaangename boodschap vooraf.”

Bijna elk jaar is DSW de eerste zorgverzekeraar die voor het nieuwe jaar de premie bekendmaakt. Dit jaar zal op 19 september tijdens Prinsjesdag de verwachte zorgpremie door de overheid bekend worden gemaakt. Op uiterlijk 12 november de nieuwe premies bekend worden gemaakt door alle zorgverzekeraars.