De aankoop van brillen en/of lenzen worden door de basisverzekering alleen vergoed als het gaat om een medische noodzaak. Koop je een bril of lenzen bij de opticien dan worden die helaas niet vergoed door de basisverzekering. Wil je dat dit volledig of gedeeltelijk vergoed word? Dan moet je gebruik maken van een aanvullende zorgverzekering voor brillen en lenzen.

Welke kosten aan de bril of Lenzen worden vergoed?

Heb je een aanvullende verzekering dan mag je de glazen en montuur declareren. Heb je een los montuur dan kun je dit helaas niet declareren, dat valt niet onder de dekking. Lenzen worden vergoed, maar de lenzenvloeistof niet. Zonnebrillen zonder sterkte, controlekosten en mogelijk accessoires vallen allen buiten de dekking.

Basisverzekering of aanvullende verzekering voor een bril of lenzen?

Wil je een hoge vergoeding voor je bril of lenzen dan moet je een vrij duur pakket afsluiten. Heb je niet zoveel zorg nodig dan is het misschien verstandiger om het bij een basisverzekering te houden of een lage aanvullende verzekering. Meestal is het goedkoper om te sparen en uiteindelijk zelf een bril of een paar lenzen te kopen.

Hou rekening met de polisvoorwaarden

Sommige zorgverzekeraars hanteren bepaalde voorwaarden als het gaat om de vergoeding. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je eenmalig een vergoedingsbedrag ontvangt, zo kan het zijn dat je 2de bril bijvoorbeeld niet vergoed als je een vergoeding hebt ontvangen voor je eerste bril in de geldende periode(bijvoorbeeld 2 of 3 jaar). Met onze vergelijker kun je kijken welke aanbieder en pakket het beste bij je past.

In onderstaand overzicht vindt je alle vergoedingen en tarieven per zorgverzekeraar voor brillen en lenzen in 2020.