Onderwerpen

Zorgpremie per maand een paar euro duurder

Inwoners van Nederland zijn volgend ongeveer 30 euro meer per jaar kwijt aan hun zorgverzekering. Het kabinet verwacht een stijging van ongeveer 30 euro per maand voor de basisverzekering in 2022. Het totaalbedrag van de premie per maand wordt dan ongeveer 121 euro, dit heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag (21 september 2021) bekend gemaakt. Dit komt neer op een stijging van ongeveer 2,5 procent, dit is gezien de afgelopen jaren een gemiddelde stijging.

Schatting komt goed in de buurt van daadwerkelijke stijging

Net als altijd gaat het wel om een schatting, deze schattingen komen echter vaak genoeg in de buurt van de daadwerkelijke stijging. In 2020 schatte het kabinet dat de premie met 5 euro per maand zou stijgen, vervolgens verhoogden de verzekeraars hun premies met bedragen variërend tussen de 3 en 10 euro per maand. 

Eigen risico blijft hetzelfde

In tegenstelling tot het verhoogde bedrag van de zorgverzekering blijft het bedrag van het eigen risico wel gelijk, namelijk 385 euro. Dit was de afgelopen jaren ook al het geval. De Tweede Kamer had er voor deze zomer op aangedrongen dat het eigen risico net als voorgaande jaren bevroren moest worden. Dit eigen risico betekent dat mensen die gebruik maken van zorg uit het basispakket de eerste 385 euro zelf moeten betalen, de kosten die daarna nog worden gemaakt worden gedekt door de verzekeraar in kwestie.

Zorgverzekering vergelijken

Aangezien de verhoging van de premies om een schatting gaat, zijn er altijd zorgverzekeraars die een zo laag mogelijke stijging hanteren. Wil jij weten om welke zorgverzekeraars dit gaat? Maak gebruik van de vergelijker op onze website, op deze manier ben je altijd op de hoogte van de actuele tarieven en eventuele kortingen. De zorgvergelijker biedt een handig overzicht en is eenvoudig te gebruiken door iedereen.

Het laatste nieuws over Zorg