Medicijnen die worden voorgeschreven door een huisarts of specialist krijg je in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid heeft de maximale vergoeding voor medicijnen vastgesteld. Sommige medicijnen worden volledig vergoed, sommige medicijnen moeten via eigen bijdrage betaald worden.

Eigen Bijdrage Medicijnen

Het is door de overheid bepaald dat je bij sommige medicijnen de volledige of gedeeltelijke kosten zelf moet betalen. Deze kosten vallen onder eigen bijdrage. Moet je veel medicijnen zelf betalen dan is het interessant om te kijken naar een aanvullende medicijnen zorgverzekering boven je basisverzekering.

Aanvullende medicijnen Zorgverzekering

Sommige medicijnen kunnen behoorlijk duur zijn. Het is daarom mogelijk om bij de meeste zorgverzekeraars een aanvullende medicijnen zorgverzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben zelf de keuze welke medicijnen zij wel of niet vergoeden. Het is belangrijk om de verzekeraar te kiezen die de meeste van uw benodigde medicijnen vergoeden.

Geen acceptatieplicht

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om je aanvullende medicijnen verzekering toe te staan. Een Zorgverzekeraar kan er voor kiezen om je een hogere premie te laten betalen, niet geheel te dekken of je aanvullende medicijnen verzekering af te wijzen. Zorgverzekeraars kunnen hiervoor kiezen op basis van bijvoorbeeld je medische gegevens.

Eigen bijdrage ADHD

Mensen die ADHD hebben en daarvoor Strattera of Concerta moeten gebruiken betalen dit altijd uit eigen risicio. De zorgverzeraar vergoed volledig de goedkopere medicijnen met dezelfde werking als Strattera of Conerta, een voorbeeld van zo’n medicijn is Ritalin.

In onderstaand overzicht vindt je alle vergoedingen en tarieven per zorgverzekeraar voor Medicijnen in 2020.