Kraamzorg is nodig na de geboorte van het kind. De kraamverzorgende assisteert bij de bevalling en zorgt ervoor dat de vrouw uiteindelijk zelfstandig de baby kan verzorgen en de dagelijkse bezigheden weer kan oppakken.

Basisverzekering Kraamzorg

De zorgverzekeraar vergoed kraamzorg vanuit de basisverzekering. Vanaf de dag dat je bevalt krijg je tot 10 dagen vergoed. De plaats van bevalling heeft invloed op de hoeveelheid dagen kraamzorg wat je vergoed krijgt. Beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum dan worden die dagen in het mindering gebracht van de maximale hoeveelheid dagen kraamzorg.
De hoeveelheid uren kraamzorg wat je vergoed krijgt wordt vastgesteld door de medische specialist of de verloskundige en is is gebaseerd op het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg(LIK).

Eigen bijdrage

Maak je thuis gebruik van kraamzorg dan is er een wettelijke eigen bijdrage van 4,30 euro per uur. Beval je in het ziekenhuis(zonder medische noodzaak) dan is de eigen bijdrage voor kraamzorg €33 per dag. Indien je wel bevalt in het ziekenhuis met medische noodzaak dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor kraamzorg in het ziekenhuis.

Aanvullende verzekering Kraamzorg

Wil je geen eigen bijdrage betalen voor kraamzorg? Dan kan je hier een aanvullende zorgverzekering voor kraamzorg afsluiten.

In onderstaand overzicht vindt je alle vergoedingen en tarieven per zorgverzekeraar voor Kraamzorg in 2020.