Onderwerpen

Ruim een miljoen overstappers naar andere zorgverzekeraar

Een jaar geleden stapten er in Nederland ruim één miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. De voornaamste redenen om dit te doen zijn de lagere premies en de betere dekkingsvoorwaarden van andere zorgverzekeraars. Dit blijkt uit de Zorgmonitor 2021 van de Autoriteit Consument en Markt.

Meer overstappers dan het jaar ervoor

Een op de acht respondenten is gewisseld van zorgverzekeraar, dat komt neer op ongeveer 13 procent. Het jaar ervoor was dat aantal nog 9 procent. Naast de overstappers heeft nog eens 10 procent aan wijziging gedaan in het aanvullende pakket. In totaal heeft 20 procent van alle respondenten een wijziging gedaan aan hun zorgverzekering.

Ook werd gevraagd wat de belangrijkste reden voor mensen was om te veranderen van zorgverzekeraar. Hierbij gaf 60 procent aan dat de premie het belangrijkste was, 28 procent koos voor de dekking en 13 procent ging voor de vrije zorgkeuze. Ruim 50 procent regelt het vergelijken en het overstappen geheel online. 

Hoe lang duurt overstappen?

De ondervraagden mochten ook aangeven wat de verwachte tijd was waarin ze dachten dat de overstap volledig geregeld zou zijn. 66 procent gaf aan dat ze verwachten het binnen drie uur geregeld te hebben. 49 procent dacht het binnen een uur te kunnen doen. 

Het vergelijken en bekijken van verschillende aanbieders kost nog de meeste tijd, de overstap zelf is vaak binnen enkele minuten geregeld dankzij de gratis overstapservice die veel zorgverzekeraars kosteloos aanbieden. Vaak is het zo dat de nieuwe zorgverzekeraar de volledige overstap regelt, zoek wel goed uit of dit ook voor jou geldt. 

Het laatste nieuws over Zorg

Zorgverzekering

Hoe zit de zorgverzekeringswet in elkaar?

Hoe zit de zorgverzekeringswet exact in elkaar? Veel mensen betalen wel een bedrag per maand voor hun zorgverzekering maar weten verder niet waarom en wat ze ervoor terug krijgen. In dit artikel proberen

Lees Verder