Onderwerpen

Hoe zit de zorgverzekeringswet in elkaar?

Hoe zit de zorgverzekeringswet exact in elkaar? Veel mensen betalen wel een bedrag per maand voor hun zorgverzekering maar weten verder niet waarom en wat ze ervoor terug krijgen. In dit artikel proberen we duidelijk te maken wat de zorgverzekeringswet inhoudt.

Zorg uit het basispakket

In Nederland heeft iedereen recht op zorg uit het basispakket, dit is zo vastgesteld in de Zorgverzekeringswet. Deze zorg kan bestaan uit zowel een behandeling, een dienst of een product. In de zorgverzekeringswet is een heel breed basispakket aan zorg verzekerd. De verschillende zorgverzekeraars voeren deze wet uit voor hun verzekerden. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het feit dat de zorg die ze bieden van goede kwaliteit is.

Iedereen heeft recht op dezelfde zorg

Iedereen in Nederland heeft recht op dezelfde soort betaalbare zorg uit het basispakket. Daar wordt dan ook door iedereen aan meebetaald door middel van premies en belastingen. Of je nou rijk of arm bent, niemand zal worden benadeeld of minder recht hebben op bepaalde zorg. De inhoud van het basispakket staat wettelijk vast en burgers in Nederland zijn verplicht om ergens een zorgverzekering af te sluiten. 

Kies zelf de zorgverzekeraar die bij je past

De keuze waar je een zorgverzekering afsluit is een eigen keuze en slechts een keer per jaar kan er van zorgverzekeraar worden gewisseld. 

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren, de gezondheid van de verzekerde maakt in geen enkel geval een verschil. Ook betaalt iedereen dezelfde premies, ongeacht de persoonlijke situatie van de verzekerde. 

Zorgverzekering is verplicht

Ben je woonachtig in Nederland of werk je er? Dan is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Hiervoor betaal je maandelijks een premie aan de zorgverzekeraar. Door het betalen van deze premie heb je recht op zorg uit het basispakket. Dit basispakket bestaat uit vooral noodzakelijke zorg, waaronder bijvoorbeeld een huisarts of een verloskundige. Sommige zaken als een tandarts of een fysiotherapeut worden vaak deels vergoed.

Het laatste nieuws over Zorg