De eerste stap naar genezing bij een drugsverslaving is erkennen dat je daadwerkelijk een probleem hebt. Dit vergt ongelooflijk veel moed en kracht. Wanneer je je hier echter aan hebt overgegeven zal het tijd worden om ook daadwerkelijk stappen te nemen. Drugs afkicken lukt bijna nooit geheel op eigen kracht. Het vergt ongelooflijk veel hulp en tijd om volledig van je verslaving af te kunnen komen. Het is echter niet onmogelijk. Met het juiste team van specialisten ben jij in goede handen en is de kans groot dat je volledig zult genezen.

Maar waarschijnlijk wil je niet alleen weten hoe je dit aan moet pakken, maar ook hoeveel een dergelijke behandeling zal kosten. Zeker wanneer je al niet over een zeer ruim inkomen beschikt, moet je er immers ook niet aan denken om jezelf in de schulden te werken om af te kunnen kicken. Wat wordt er gedekt door de zorgverzekeraar en welke kosten kun je verder nog verwachten? Je leest het in dit artikel.

Volledig vergoed vanuit de basisverzekering


Kamp je met een drugs verslaving en ben je bang voor de kosten wanneer je hulp inschakelt? Dan hebben we goed nieuws. Alle verslavingszorg valt namelijk standaard onder de basisverzekering en wordt dan ook voor de volle 100% gedekt. In Nederland zijn hulpverleners verplicht om iedereen met een hulpvraag op het gebied van verslavingen te helpen. Ook wanneer deze de zorg eigenlijk niet kunnen betalen. Over de kosten van de behandeling hoef jij je dus in elk geval geen zorgen te maken. Bovendien is het ook niet noodzakelijk om aanvullend verzekerd te zijn. Enkel een basisverzekering is voldoende. Dit geldt ook wanneer je mogelijk moet worden opgenomen in een verslavingsinstelling.

Let op: dit betekent niet dat alle kosten geheel vergoed zullen worden. Ook bij een opname in een verslavingsinstelling of een behandeling bij een kliniek is er sprake van een zogenaamd eigen risico. Dit eigen risico is in 2021 opnieuw vastgelegd op 385 euro. Dit is het bedrag wat je dus minimaal zelf moet betalen. Alles boven dit bedrag wordt wel volledig vergoed vanuit de zorgverzekering. Kun je dit bedrag niet in één keer voldoen? Dan zijn er vaak wel regelingen te treffen met je zorgverzekeraar. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrag in termijnen te betalen.

Kan ik voor elke verslavingsinstelling kiezen?

Natuurlijk heb je graag de vrije keuze in welke verslavingsinstelling het beste bij jou past. Wanneer we echter enkel het kostenplaatje in de gaten houden, dan is het goed om na te gaan of de kliniek die jij kiest ook daadwerkelijk connecties heeft met de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen is dit – vooral bij grote verslavingsinstellingen – gewoon het geval.

Er zijn ook verslavingsinstellingen die niet met iedere zorgverzekeraar afspraken hebben gemaakt. Hierdoor keert de verzekeraar wel uit, maar niet het volledige bedrag. In dat geval kan de instelling ervoor kiezen om de resterende kosten voor lief te nemen of deze aan jou te declareren, maar dit moet altijd van tevoren worden aangegeven.

In geval van spoed is er altijd een klinische instelling mogelijk die jou volledig kosteloos willen opnemen. Denk dan ook nooit dat je door jouw financiële situatie niet in staat bent om hulp te krijgen. Deze hulp is er in Nederland altijd. Zij het soms met een omweg.